lauantai 28. maaliskuuta 2015

Keltainen maaliskuu

Heippa,

En tiedä kuinka monelle naiselle kivualiaat kuukautiskivut ovat valitettavan tuttuja. Alavatsaa särkee enteilevästi ennen kuukautisia ja voimistuvat kuukautisten aikana? Saattaa jopa olla kierron aikana kipuja? Kuten on sanottu, kivut eivät ole normaalia vaan se viestii jostakin häiriöstä. Tässä tilanteessa aiheuttajana voi olla endometrioosi.

Lääkärini heitti kyseisen termin pari vuotta takaperin ilmoille, enkä ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä sairaudesta. Tutkiessani asiaa sain pienen ahaa-elämyksen ja "täällä bingo" -hetkiä, kun tutkin endometrioosin oirelistaa. Tietenkin pahin kolaus oli, että se voi myös aiheuttaa lapsettomuutta. Naisen kohdalla sellainen särähtää pahasti korvaa ja silloin tuntee itsensä epäonnistuneeksi yksilöksi. Ainut biologinen tehtäväni täällä on lisääntyä ja sekin epäonnistuu.. Ehkä.

Lainattua endometrioosiyhdistyksen sivuilta:

Voimakas kipu ennen kuukautisia tai niiden aikana ei ole normaalia, eikä sen tule olla osa naisen elämää.
Endometrioosi voi aiheuttaa monenlaisia oireita
 • runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset (dysmenorrhea)
 • kipu ja/tai tiputteluvuoto ennen kuukautisia
 • välivuodot
 • krooninen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella
 • yhdyntäkipu (dyspareunia) tai kipu välittömästi yhdynnän jälkeen
 • tärinäkipu
 • selkäkipu
 • iskiaskipu
 • tihentynyt virtsaamistarve ja/tai kipua virtsatessa (dysuria)
 • suolen toiminnan häiriöitä ja/tai kipua ulostaessa
 • pahoinvointi
 • hiivatulehdukset
 • krooninen väsymys
 • lapsettomuus
Valitettavan moni osuu kohdalle tältä listalta. Väsymys ja ainainen kipuilu on oikea pain in the ass. Jopa kirjaimellisesti. Näitä erinäisiä vaivoja on pitänyt jo melkein normaalina, kun sitä on jatkunut jo ihan yläasteelta asti, noin 13-kesäisestä asti. Sitä ihmetteli miten joillakin ei edes ole kuukautiskipuja, että onko se normaalia. Noh lääkärien mukaan kuukautiskivut ovat normaaleja, osa nuoren naisen arkea, joten sen takia pitkään luulin, että näinhän se on. Mutta en enää.En ole vielä saanut diagnoosia, koska endometrioosi hyvin harvoin näkyy ultrassa. Diagnoosit sen sijaan saadaan usein laparoskopiassa eli vatsaontelon tähystyksessä. Eli paljain silmin sitä ei nää ihmisestä. Olen hyvin pitkään yrittänyt kestää kipuja ja niiden aiheuttamia väsymystä myös henkisesti. Kouluun ja töihin ei vain kykene joka päivä lähtemään, etenkään kun vuotoviikko iskee kohdalle. Paras paikka on vain pysyä lämpimässä peiton alla sikiöasennossa. Vessaankaan ei halua, kun sen tietää että se on kivulias keikka. Monesti ruokahalut ovat tiessään ennen kuukautisia ja niiden aikana, koska silloin vessaan ei oo pahemmin mitään asiaan, sen tietää peräsuolikin. Mulle toi muumin elämä on jo melko normaalia.

ANTEEKSI TÄMÄ ALAPÄÄKUVA, ÄLKÄÄ HERMOSTUKO :d

Olen elänyt särkylääketäyteistä elämää yläasteella, kun oli erilaisia kipuja koulun ja sairauden takia. En todellakaan tiedä buustasiko home näitä kipuja, mutta kyllä niitä särkylääkkeitä tuli otettua lähes päivittäin. Tulin ihan riippuvaiseksi niistä ja uskoisin, että kärsin sen aiheuttamista päänsäryistä lisäksi, jos en saanut särkylääkettä pariin päivään. Tästä kierteestä pääsin eroon onneksi ja en sen koommin oo särkylääkkeitä ottanut. Paitsi silloin, kun kierin maassa kippurassa itkien tai pää meinaa räjähtää käsiin. Olen kehitellyt avuksi vaihtoehtoisia kipuhoitoja, kuten lämpöön ja paineeseen perustuvia. Näitä ovat mm. lämpötyynyt ja hieronta. Eihän se paljoa auta, mutta kyllä se hälventää sitä pahinta. Trust me. Uusimpana juttuna on aromaterapia, mutta se on vielä kokeilun alla ja tällä hetkellä olen positiivisesti yllättynyt sen hyödyistä.

Pikku editti tähän väliin!
Endometrioosin melkeinpä ainut hoito on hormonivalmisteet, kuten ehkäisypillerit tai -rengas. Joten lääkärit ovat olleet sen suhteen oikeilla jäljillä, että pillerit toimii koviin kuukautiskipuihin. Näinhän se on mennyt myös omalta osalta, mutta eipä ne oo viime aikoina ihan niin hyvin toiminut ja kivut on back in business taas, joten mä oon halukas leikkaukseen. Vaikka heti.

Pientä lisäystä edelliseen! Leikkaus on myös yksi hoitomuoto, mutta sitä ei tehdä kuitenkaan aina kaikille, jos näyttää että ilman pärjää. Tämä sen takia, ettei leikkauksen yhteydessä sitä pääse leviämään muualle esimerkiksi. Lisäksi on ihmisiä, joilla endometrioosi on niin aggressiivinen ettei oikeastaan mikään hoito toimi. Lopulta iän myötä vanhempana oma hormonituotanto vähenee sen verran, että alkaa vaihdevuodet, jolloin endometrioosikin hellittää. Ja tämän takia osalle tosiaan tehdään keinotekoisesti vaihdevuodet, jotta endometrioosia saataisiin kuriin. Kuulostaa hirveälle, ja toivon kovasti ettei kenenkään tarviis kokea moista vielä nuorena kuitenkaan.

Painkillers eli särkylääkkeet
Sydämenmuotoinen lämpötyyny

Aromaterapia


Voisin kertoa aiheesta vaikka koko yön ja jakaa tietouttani asiasta. Mutta haluan, että vilkaisette erittäin hienon haastattelun Aamusydämellä-ohjelman tiimoilta, joka kestänee noin 40min. Kiitos paljon siitä muuten Jutta ja Miia <3 Tämän kyseisen hienon pätkän pääsette näkemään täältä *klick* Yle Areenasta ja se on siellä vuoden ajan. Kyllähän tuo pysäytti mut aamupalan ääressä viime sunnuntaina. Olin sanaton ja täynnä tunteita. Huh, onneksi on tosiaan olemassa sellainen tukiverkosto, jossa melkein tärkeimpinä ovat ihanat facebookin endometrioosittaret ja oma perhe + poikaystävä, jotka yrittävät auttaa mua vaikeinakin hetkinä.

Aamusydämellä - Endometrioosi


Ja siis miksi aiheesta teille haluan avautua.. Nyt on menossa endometrioosiviikko, jolloin jaetaan tietoutta tästä sairaudesta. Lisäksi on kansainvälinen keltainen maaliskuu endometrioosin tiedon levittämiseen. Ilman tätä näkyvyyttä diagnoosin saaminen nuorilla ei helpotu ja yhä useampi jää ilman apua ja tukea. Toivotaan, että tänä vuonna tämän asian tiimoilta tapahtuu kehitystä ja se tavoittaa lääkärit ja terveydenhoitajat sekä gynekologit. Endometrioosiyhdistyksen jäsenenä haluan tukea organisaation näkyvyyttä ja lisätä itsekin tietoa ympärilleni sitä tarvitseville :)

Endometrioosiyhdistykseltä keltainen nauha varustettuna yhdistyksen logolla
Kannoin oman korteni kekoon tekemällä keltaiset kynnet tälle viikolle :p
Joku on saattanut nähdä ihmisillä keltaista päällä, keltaista nauhaa ja muuten vain somessa aiheita #endometrioosi #endometrioosiviikko ja #millionwomanmarchendometriosis etc. Tänään Suomessa vietettiin Million Woman March Endometriosis -kävelyjä ympäri Suomea, joten tänään jokunen on saattanut saada infolappusta tai kukkasta kouraan ohi kävellessään :-)

Viime vuoden kuvaa Lontoon MWM Endometriosis -tapahtumasta

Koska rakastan huumoria ja itteni kustannuksella pilailua. Tuli ilmi, että osalla tyypillistä on vatsan jäätävä turpoaminen iltaa kohden. Heh, piti ihan testiks vetästä ja tässä lopputulos.
Enkä siis ole erityisen läski tai edes paksuna, mutta tässä mun endobelly nyt sitten on
Kyseessä kun on krooninen tulehdustila vatsan seudulla, saa se ihmeitä aikaan. Vasemmassa yläreunassa edeltävä päivä ennen kuukautisten alkua ja seuraavana päivänä kuukautisten alun jälkeen sitten iltasella. Alimmat kuvat ovat sitten maha sillai mukavan levällää, kun siellä mahassa on pikkusen ahtaat oltavat. Korostuuhan tuo pyöreys kauniisti, kun laskee vähän juoksuhousuja alemmas.Ylemmässä kuvassa vedin mahaa siis niin paljon sisää kuin vain ikinä sain ja kivut anto periks. Ja lisättäköön, et oon ihan testiks nyt ihan gluteenittomalla ja maidottomalla ruokavaliolla eli nyt ei voi edes ruoan aiheuttamaa turvotusta laittaa selitykseks. Ja voin sanoa et se ruokavalio on saanu suoleen mukavan kevyen olon ja vessassa käynti jokseenkin helpompaa. Toki tossa kropassa myös näkyy tekemättömyys ja laiskuus mikä on ollut aika paljon tapetilla viimeisten kuukausien aikana. Sorry guys, ei ollu tarkotus traumatisoida ;-)

Ennen kuin nolaan itseni totaalisesti, niin muihin aiheisiin. Suosittelen vilkaisemaan blogia, jossa käsitellään aiheesta enempi! Kyseessä on siis "Elämää endon kanssa" ja sitä pääset tutkimaan *tästä*.


Ja lisättäköön, että mä oon sitten saatanan täys sitä et arvostellaan ihmisiä ulkonäön etenkin lihavuuden perusteella. Sitä ei ikinä tiedä minkä sairauden ja/tai lääkityksen tms kanssa kyseinen henkilö kamppailee. Jokainen täs maan pääl ei ikinä tuu saamaan itseään langanlaihaks malliks, vaikka mitä tekis tai muuten timmiks mimmiks. Joten mä pyydän jokasta kattoo peiliin ja miettii mikä on tärkeintä. Onko se olla laiha? Vai olla terve? Itse valitsen jälkimmäisen, koska tärkeintä on voida hyvin. Ja sairauksien kanssa oppii joten kuten elämään ja niistä tulee osa sua ja silloin nää pinnalliset asiat jää oikeesti taka-alalle. Itse olen sinut sen kanssa, että mä en tuu koskaan saamaan pyykkilautavatsaa ja alottamani urheiluharrastukset voivat loppua seinään kipujen takia. Ja huoh oon muutenkin täynnä nykypäivän kauneusihanteita. Joten tässä teille entisajan kauneutta ;)
Marilyn Monroe on kaunis kaikin puolin, eikö!? <3
On sanottu, että kyseinen henkilö on myös kamppaillut kyseisen sairauden kanssa. Satavarmaa tietoa ei kuitenkaan ole.

Nyt kun olen saanut suuni puhtaaksi ja avattua sanaisen arkkuni, haluan toivottaa jokaiselle mukavat viikonlopun jatkot! <3
Keltaisin terveisin,
satuer

1 kommentti:

 1. Moikka! Löysin kirjoituksesi etsiessäni tietoa tästä vähän puhutusta sairaudesta. Itselläni yksityisen lääkärikäynnin yhteydessä parisen vuotta sitten, lääkäri kyseli oireita, teki alapäätutkimuksen pari sormea sinne ja paineli vatsaani, kyseli sattuuko täältäjasieltä. Totesi melko ilmeettömästi että "varmaan endo,voi aiheuttaa lapsettomuutta,pillerit voi auttaa". Ei jatkotoimenpiteitä 80e lasku ja kotiin googlettamaan. Hakeuduin naistenlääkärille hirvittävien kuukautiskipujen, sekä varsinkin yhdyntäkipujen vuoksi.Ensin minäkin luulin, että kaikki naiset kärsivät näin kovista kivuista.En ymmärtänyt mitä tämä sairaus pitää sisällään, kunnes löysin netistä tietoa. Kuukautiskivut olivat ja ovat edelleen jumalattomat, ja peuhaaminen usein hyytyy minun mahakipuuni, jonka jälkeen olen jopa täristen hiestä märkänä oksentanut. Luonnollisesti halut jää vähemmälle, kun pelkää näitä karmeita kipuja. Myös tuota turvotusta ilmaantuu aikaajoin, näyttää kuin olisin pallon nielaissut :) Pillereitä en ole syönyt moneen vuoteen, kun lopetin ne sivuvaikutuksien vuoksi; alakuloisuutta, ärtymystä jne.. se oli jokin aika tämän jälkeen todettiin endo. En tiedä voiko olla mahdollista, että se on laukaissut tämän, vai onko pillerit vain peitellyt sairautta? Tästäkin löytyy ristiriitaista tietoa, puolesta ja vastaan ;o nyt meinaan lähteä uudestaan lääkärille ja päästä tutkimaan asiantuntevalle lääkärille ja toiv sillä ultralla? missä mennään. Nämä pesäkkeet ja mahd leikkaus pelottavat, ja tietysti myös lapsettomuus, vaikka lapsen hankkiminen tällä hetkellä ei olekkaan ajankohtaista. Tuohon epäonnistumisen tunteeseen samaistun. Kummallista kyllä, että tästä asiasta ei puhuta enemmän, eikä ole ihan varmaa tietoa parhaasta hoitotavasta.. kiitos kuitenkin kirjoituksestasi, voimia! hienosti olet saanut huumorilla höystettyä, että minunkin oloni hieman keveni :) kaikkea hyvää sinulle, ja muistetaan tiedottaa kanssaihmisiä tästä ihmeellisestä sairaudesta. Amanda

  VastaaPoista